Låt din pedagogik inspireras av Bibeln, del 3

Aeropagen i Aten.

Aeropagen i Aten. Foto: Helena Salenius

TEXT: Helena Salenius

Jesus är en naturlig förebild för oss då det gäller undervisning, men också Paulus är på flera sätt en bra modell. Ett exempel hittar vi i Apg. 17:16-34 som berättar om hur Paulus mötte och talade till människor i Aten. Ser du likheterna med verksamhetsmodellen Stigen?

Paulus gjorde omvärldsanalys och utgick från den

När Paulus kom till ett nytt ställe började han ofta med att tala till och med judarna i synagogan. Han kände sig säkert hemma där eftersom lärorna, det religiösa språket och sederna var bekanta för honom. Men, Paulus rörde sig också på ställen där det fanns människor med annan bakgrund och åskådning än den judiska. Det står till exempel att han ”var dag” talade med folket på torget. Varje dag bjöd antagligen inte på meningsfulla och positiva samtal, men han höll ut. Efter en tid blev några filosofer nyfikna på vad Paulus lärde och tog honom med sig till Areopagen där de ville ha svar på sina frågor. ”Kan vi få reda på vad det är för en ny lära du förkunnar?” (Apg. 17:19) frågade de.

Foto: Helena Salenius

Paulus börjar sitt tal med det han kommit till i sin ”omvärldsanalys”. När Paulus vandrat omkring i staden hade han nämligen sett alla de avgudabilder som fyllde staden. Det står att ”han blev upprörd i sitt innersta när han såg alla avgudabilder som fyllde staden” (Apg. 17:16). Trots sin upprördhet började han ändå inte sitt tal med att anklaga atenarna för avgudadyrkan eller okunnighet. I stället använder han avgudabilderna som utgångspunkt och börjar med det sammanhang som var bekant för atenarna. ”När jag gått omkring och sett era gudabilder har jag nämligen också upptäckt ett altare med inskriften: Åt en okänd gud. Det som ni alltså dyrkar utan att känna till, det är vad jag förkunnar för er.” (Apg. 17:23). Altaret åt den okända guden var kanske den minsta gemensamma nämnaren i filosofernas och Paulus tänkande. Han hittade den och använder den för att öppna diskussionen. Senare i talet är han däremot sträng och säger tydligt och rakt på sak att Gud länge haft överseende med okunnigheten, men att det nu är dags att omvända sig (Apg. 17:30).

Paulus språk- och kulturkunskaper gjorde det möjligt för honom att förstå de olika grupper han mötte i Aten. De konkreta utgångspunkterna i hans undervisning bygger på den kunskap om åhörarna som han fått genom att umgås med dem. Han känner till deras referensramar, utgår från deras frågor och talar till dem utgående från vad som är relevant för dem. Här finns sådant som påminner om verksamhetsmodellen Stigen, eller hur?




Föregående
Föregående

Stigens ålderskategorier

Nästa
Nästa

Lekdagen