Linnea Ekstrand Linnea Ekstrand

Att sätta färg på evangelierna

Till det yttre har världen förändrats till oigenkännlighet från vår tideräknings första sekel. Vi behöver ta historieböcker till hjälp för att kunna bilda oss en uppfattning om tidens förhållanden. Eller så, ännu hellre, kan vi läsa en skicklig romanförfattare med djupa kunskaper i antikens historia. Som Mika Waltari.

Läs mer
Linnea Ekstrand Linnea Ekstrand

Kan AI vara till nytta i församlingsarbetet?

Under de två senaste åren har AI (Articifiell Intelligens) slagit igenom och dyker upp på många olika ställen. Då jag tittade på Hesaris nyhetsrubriker fångade två av dem direkt min uppmärksamhet: "MTV:s radionyheter kommer i fortsättningen att läsas av AI" och "AI blev ett vapen i valkampanjer – särskilt kvinnliga kandidater har hotats och trakasserats".

Läs mer
Linnea Ekstrand Linnea Ekstrand

Vad har du tänkt på i veckan, Sara Grönqvist?

Jag står i ett grått landskap, grått av sanddamm och vädret har också varit mer än grått de senaste dagarna. Många av mina eftermiddagar är bokade som möten, ofta stunder av fina utbyten av livet.

Läs mer
Linnea Ekstrand Linnea Ekstrand

Fasta så det märks!

För några år sedan blev jag kallad till ett möte strax före påsk, under djupa fastan. Vi träffades hemma hos en kvinna som tog emot oss med stor värme och tog sin värdinneroll på allvar. Bland annat hade hon bullat upp med de läckraste bakverk. Det året hade jag beslutat att i fastan inte tacka nej till godis, så jag åt med förtjusning.

Läs mer
Linnea Ekstrand Linnea Ekstrand

Den benådades plåga – Lagerqvists Barabbas

Varför skulle man läsa Pär Lagerqvists berömda roman Barabbas inför påsken? En bok där trons låga flämtar svagt och livet går i svart och grått. Kanske för att djupa fastan kan vara den tid då vi går i närkamp med tro och tvivel, för att förstå oss själva och varandra bättre.

Läs mer
Linnea Ekstrand Linnea Ekstrand

Kyrkan på julturné bland finländare och finlandsättlingar Sydamerika

Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har en lång tradition av arbete bland finländare som är bosatta utomlands. En del av dessa finns i Sydamerika. Nu inför julen besökte pastor Stefan Myrskog tillsammans med pastor Pia Kummel-Myrskog finländare bosatta i Brasilien, Argentina, Chile och Peru. Ett av besöken gick till staden Oberá i Argentina. En gammal finländsk koloni som grundades år 1906 och där många ättlingar till de första invandrarna finns kvar.

Läs mer
Linnea Ekstrand Linnea Ekstrand

Religiös läskunnighet som medborgarfärdighet och yrkeskompetens

I senaste uppdatering av Nyckeln publicerades en artikel om religiös läskunnighet som medborgarfärdighet och yrkeskompetens i allmänhet. Den här artikeln fokuserar på behovet av religiös läskunnighet som en del av personalens yrkeskompetens då det gäller fostran. Texten grundar sig på boken Uskontolukutaito suomalaisessa yhteiskunnassa, som gavs ut av Gaudeamus 2023. I fri översättning är titeln på svenska Religiös läskunnighet i det finländska samhället.

Läs mer
Linnea Ekstrand Linnea Ekstrand

Även du är varumärkesbyggare – välkommen med!

Scoutkojan, lägerelden, kårledaren. Kyrkoherdens predikningar som ekade i kyrkan och som lärde mig att Gud älskar. Ungdomsledarens ljusa morgonsamlingar i lågstadiets aula. Påskens händelser som väcktes till liv i dockteatern. Diakonissan som ute i byn frågade hur vi klarar oss då hon hört att mamma fått lunginflammation. Vimlet på julbasaren, kollektinsamlingen klädd i scouternas blå färg. Ansvarsuppgifterna på barnlägret, den gamla träkyrkan, badstranden. Tältet på konfirmandlägret, den första nattvarden... Så börjar listan över allt det som format min bild av kyrkan.

Läs mer
Linnea Ekstrand Linnea Ekstrand

Religiös läskunnighet som medborgarfärdighet och yrkeskompetens

Religionernas roll och betydelse i det finländska samhället har inte upphört. Tvärtom är frågor, teman, problem och utmaningar ständigt aktuella på många olika sektorer i samhället. De syns i offentligheten, politiken och den samhälleliga diskussionen. För att förstå och kunna orientera sig i dagens samhälle och värld behövs religiös läskunnighet.

Läs mer
Linnea Ekstrand Linnea Ekstrand

Hur kan människor var så grymma? Det frågar sig många när bilderna från kriget i Israel och Gaza kablas ut över världen.

Grymhet har varit en del av människonaturen sedan Kain slog ihjäl Abel. Krig har utkämpats genom hela historien. Men vi har ju trott att vi är mera utvecklade. Efter första världskriget sade man ”Aldrig mer krig”! Det tog bara ett par decennier innan slaktandet började på nytt – och ännu grymmare.

Läs mer
Linnea Ekstrand Linnea Ekstrand

Från Valença till Santiago de Compostela med gruppen ”Ekenäs pilgrimer” – läs och låt dig inspireras. Kanske kallar vägen även dig!?

Vi alla 14 resenärer var ganska trötta efter en lång resdag från Ekenäs till Valença i Portugal. Kvällen kom tidigt efter en gemensam måltid. Många av oss hade ändå svårt att få sömn under den första natten i härbärgets stora sovrum. Högsängarna var placerade rätt nära varandra.

Läs mer
Linnea Ekstrand Linnea Ekstrand

Ny armenisk tragedi

Armenien brukar betraktas som världens första kristna land eftersom kristendomen blev statsreligion där redan i början av 300-talet, år 301 enligt traditionen. Att armenierna under sin långa historia ofta utsatts för förföljelse har tolkats som att det är ett pris man får betala för den tidiga bekännelsen till kristen tro. Jesus sade ju att hans efterföljare skulle bli förföljda.

Läs mer
Linnea Ekstrand Linnea Ekstrand

Kristet fredsarbete efter andra världskriget

Över ett halvt sekel har jag levat. Mitt liv började när Finland och Europa levde efterkrigstid, en tid av återuppbyggnad och eftertanke. Andra världskrigets hemskheter lade grunden för olika initiativ som skulle hantera det förflutna och bygga en annorlunda framtid.

Läs mer
Linnea Ekstrand Linnea Ekstrand

Vågskålen gungar – för att skapa ömsesidig förståelse mellan människor i dagens samhälle som är präglat av mångfald behöver vi kunskap om religioner och åskådningar

Vågskålen gungar – för att skapa ömsesidig förståelse mellan människor i dagens samhälle som är präglat av mångfald behöver vi kunskap om religioner och åskådningar. För lärare är religionsläskunnigheten en del av den yrkesmässiga kompetensen. Ett accepterande förhållningssätt gentemot människors sätt att tänka, främjar inkludering och jämlikhet.

Läs mer
Linnea Ekstrand Linnea Ekstrand

Med anledning av debatten om rasism. Vad är rasism? Vem är rasist? Är Finland rasistiskt?

Rasismen tar sig många olika former, allt från aggressioner till strukturell rasism och hatretorik. Den är inte alltid lätt att upptäcka, men petar vi på ytan hittar vi allt detta också i vårt land. Att ropa efter någon på gatan, ge öknamn, titta snett, kommentera högt, berätta rasistiska vitsar, säga det var bara ett skämt. Eller fråga Varifrån kommer du riktigt, egentligen? och därmed tänka att alla finländare ser likadana ut.

Läs mer
Linnea Ekstrand Linnea Ekstrand

Alla som undervisar är brobyggare

EFTRE- konferensen samlar lärare, utbildare och forskare kring aktuella frågor i religionsundervisningen. Konferensen var ekumenisk och deltagarna representerade 18 olika länder. En stor del av behållningen var att få höra om och spegla sina egna tankar mot andras.

Läs mer
Linnea Ekstrand Linnea Ekstrand

Rysslands bysantinska rötter, del 4

”Krim är en del av Ryssland, har varit det i alla tider och kommer att förbli det i alla tider”. Se där en av de många lögner Rysslands president Putin helt ogenerat predikar för sina anhängare. Inte ens den mest regimtrogna ryska historiker kan hålla med honom.

Läs mer
Linnea Ekstrand Linnea Ekstrand

I skuggan av ett krig

För ett drygt år sedan hände det som få kunde ana och ingen ville tro. Krig bröt ut i Europa. Rysslands armé anföll Ukraina medan vi och hela världen såg på. Känslan av overklighet och misstro övergick snabbt till ilska och oro.

Läs mer