GLÄDJE 3-5 år

TEXT: Mirva Sandén

Temat i åldern 3-5 på Stigen är ”Glädje över mig och min familj. Glädje över den gemensamma leken. Glädje över Gud”.

Som Guds skapelse är varje barn en stor glädje för Gud. Barnet får glädja sig över sig själv, sina förmågor, allt det lärs sig, över naturen och naturens under. Barnet är en glädje för föräldrarna, far- och morföräldrarna, faddrarna och övriga närstående vuxna. Barnet är en glädje för församlingen.

Det händer mycket i barnens liv då man är mellan tre och fem år. I den här åldern har en stor del av barnen tagit steget in i småbarnspedagogiken medan föräldrarna arbetar eller studerar. En del barn deltar i olika klubbar och hobbyverksamhet. Leken är viktig i det här skedet. Barnets familjesammansättning kan förändras och familjedynamiken lever. Barnet börjar skapa egna relationer med vänner och de blir viktiga. Leken är viktig i barnets liv, barnet upptäcker världen genom leken.

Varje ålderskategori har ett eget visuellt kännetecken, du hittar det visuella materialet i kyrkans mediebank. Stigens visuella material har illustrerats av Sanni Wessman. Alla bilder och allt material får användas i verksamheten och i marknadsföringen.

Varje ålderskategori har drömmar för församlingen. Glädje årens drömmar kan vara följande:

  • Barnet vet att det är döpt och får glädja sig över sitt dop. Både döpta och odöpta barn är underverk skapade av Gud och därför älskade av både Gud och föräldrarna och andra närstående.

  • Barnets dop och dopdag uppmärksammas i familjen tillsammans med faddrarna och i samband med födelsedagen.

  • Dopet lyfts fram i församlingens småbarnspedagogik. De som inte är döpta vet att de är välkomna och får förundras över dopets hemlighet tillsammans med andra.

  • Kyrkan blir en bekant plats för barnet.

  • Barnet bidrar med glädje i gudstjänsten. Barnet deltar i gudstjänsten och nattvarden tillsammans med sin familj och sina faddrar.

Samarbete på orten

Genom samarbete blir det lättare att nå barnfamiljerna i större omfattning, svara mot deras behov och undvika överlappningar mellan olika aktörers tjänster. Riksomfattande temadagar som Barnkonventionens dag och Lekdagen erbjuder en naturlig plattform för gemensamma evenemang. Samarbete kan göras med familjecenter, organisationer, kristna och religiösa samfund, idrotts – och hobbyverksamheten samt andra aktörer på orten.

Glädjekalas

Ett barn i lekåldern uppfattar årets gång genom fester. Varje år återkommer födelsedagar, jul, palmsöndag och påsk. Både hemma och i församlingen ser man fram emot festerna och förbereder dem tillsammans. Glädjekalas som församlingen ordnar ger rytm åt året och bjuder in barnet att glädjas tillsammans med andra.

Det material som utarbetas för Glädje åldern består av en festguide för Glädjekalas. Glädjekalas kan vara ett evenemang eller en helhet av olika fester som genomförs under olika årstider. Varje församling kan bygga upp sin kalashelhet enligt de resurser som finns samt utifrån barnens och familjernas önskemål. I festguiden finns exempel på kalas och hur man kan ordna dem. Exemplen kan tillämpas och omarbetas enligt församlingens möjligheter. De finns där som inspiration med modeller, kommunikationstips och checklistor. Här finns Festguide för Glädjekalas.

Dessutom finns det tre olika slags bilder i många olika färger som kan användas till klistermärken och vimplar som kan printas ut så att de bildar ordet Glädjekalas.

Glädjekalas material finns i kyrkans mediebank, du behöver inte logga in för att komma till materialet som finns under grafiskt material/ kyrkans fostran/Stigen Glädjekalas.

För att synliggöra din församlingsverksamhet, använd gärna #glädjekalas #GlädjePåStigen #stigen #evlstigen

Föregående
Föregående

Låt din pedagogik inspireras av Bibeln, del 2

Nästa
Nästa

Låt din pedagogik inspireras av Bibeln