Låt din pedagogik inspireras av Bibeln

Skugga av två människor som vandrar.

TEXT: Helena Salenius

Också de som inte ser Jesus som Guds son och Frälsare kan oftast hålla med om att Jesus var en bra lärare. Genom att anknyta till åhörarnas vardag förankrade Jesus sina läror i minnesvärda bilder och berättelser. I serien ”Låt din pedagogik inspireras av Bibeln” presenteras exempel på pedagogiska grepp hos Jesus, men också hos andra personer i Bibeln.

Emmausvandringen är en programförklaring för konfirmandarbetet

Det säger Jonas Ek, som är präst och religionspsykolog och har forskat om kyrkans undervisning i 20 år. Han lyfter upp Emmausberättelsen i Luk. 24:13-35 som en pedagogisk modell. När lärjungarna efter Jesu död är på väg till Emmaus dyker Jesus upp vid deras sida med frågan ”Vad är det ni går här och talar med varandra om?”. Jesus lyssnar till lärjungarnas svar för att sedan ha det som är aktuellt för lärjungarna som utgångspunkt. Först när han vet att lärjungarna funderar på Jesu död och på ryktena att Jesus uppstått från det döda börjar han undervisa och ”förklarade han för dem vad som står skrivet om honom (Jesus) överallt i skrifterna!” (Luk. 24:27). Jonas Ek konstaterar att Emmausvandringen innehåller en djup pedagogisk insikt och att texten kan ses som en slags programförklaring för konfirmandarbetet. För att nå fram med sitt budskap gäller det att utgå från vad som är aktuellt i konfirmandernas liv och verklighet.

För att nå fram med sitt budskap gäller det att utgå från vad som är aktuellt i konfirmandernas liv och verklighet.

Pedagogiskt sett handlar det här inte om innehållet i undervisningen, utan om var det lönar sig att börja. Ska fokus inledningsvis vara på ”innehållet” eller på ”mottagaren”? I berättelsen om Emmausvandringen fokuserar Jesus på mottagarna och deras frågor och kommer via dem in på ”innehållet”. Det handlar om att börja ”där mottagaren är”. Genom att ställa några enkla frågor får man ofta också reda på mottagarnas kunskaps-och mognadsnivå. Det handlar alltså om att man tar reda på tillräckligt om konfirmandernas tankevärld för att hitta ”nycklarna” till den. Konfirmandernas frågor, texten i den musik de lyssnar på, hobbyer de sysslar med eller personer de följer på sociala medier kan vara sådana nycklar.

Då man av en eller annan orsak inte kan utgå från de frågor konfirmanderna har i en given situation blir frågan inför ett lektionspass en utmaning. Till exempel: ”Idag har vi temat frälsning. Vilka nycklar kan jag använda för att komma in i konfirmandernas tankevärld och tala om frälsning på ett för dem relevant sätt?” En lyckad lösning på en sådan utmaning är mycket tillfredsställande för alla i lärprocessen. Prova! Du kanske möts av glittrande ögon i en givande diskussion!




Föregående
Föregående

GLÄDJE 3-5 år

Nästa
Nästa

Stigens ålderskategorier