Tillåtelse att tro och utvecklas – Kyrkans fostran 2022

Foto på Hanna Hyvönen

Hanna Hyvönen

Text: Helena Salenius

Barometer om kyrkans fostran visar att församlingarnas samarbete med skolorna har större betydelse än tidigare

Namnet på kyrkans andra barometer om fostran, Tillåtelse att tro och utvecklas, hänvisar till religionsfrihetslagen som i år fyller 100 år. Syftet med barometern var att analysera nuläget i församlingarnas fostrande arbete. Bland de 325 personer som svarade fanns barnledare, ungdomsarbetsledare och präster. Yrkeshögskolan Diakonias studerande för högre yrkeshögskoleexamen gjorde undersökningen tillsammans med lärarna Jouko Porkka och Minna Valtonen. En mångsidig och sektoröverskridande styrgrupp bestående av forskare och sakkunniga stödde undersökningen under hela processens gång.

Många aktuella teman behandlades. Bland annat undersökte man barns, ungas och familjers delaktighet och möjligheter att påverka samt hur Bibeln används i verksamheten. Förutom de artiklar som baserar sig på undersökningar finns det några artiklar av sakkunniga: Messy Church som en generationsöverskridande gemenskap, Korona-tidens inverkan på ungdomsarbetsledarnas arbete och Digitalisering i kyrkans arbete kring fostran.

Tillåtelse att tro och utvecklas – Kyrkans fostran 2022 har alltså ett mångsidigt och intressant innehåll. Rapporten är tematiskt disponerad, vilket gör det lätt att hitta de texter som gäller ens eget kompetensområde. Inledningen och den sammanfattande avslutningen är på svenska, artiklarna på finska. Barometern kan laddas ner från Kyrkans publikationer.

Samarbetet mellan församling och skola

Hanna Hyvönen, som är ungdomsarbetsledare i församlingen i Masku undersökte samarbetet mellan församling och skola. Hon konstaterade att över 70% av dem som besvarade barometerenkäten uppgav att skolsamarbete ingår i deras arbetsuppgifter. Hur och om det här samarbetet ska förverkligas har diskuterats mycket under senare tid. I september år 2022 gav också Utbildningsstyrelsen nya anvisningar om det här skolsamarbetet.

Utgångspunkterna för samarbete mellan församlingarna och kyrkan finns sammanfattade i Korgmodellen, som också gäller efter de nya anvisningarna år 2022. Hyvönens undersökning visar att samarbetet har ändrat karaktär. En glädjande förändring är att församlingarna och skolorna allt mer samarbetar. De församlingsanställda frågar och utgår från vad skolorna behöver mera än tidigare. En annan glädjande sak som kommer fram är att betydelsen av samarbetet har ökat även om samarbetet i sig har minskat.

Undersökningen visade också att församlingarna nu har färre morgonsamlingar i skolorna, men i stället deltar på olika sätt i mindre grupper. Att församlingen sänder videomaterial till skolorna så som under pandemin verkar vara ett inslag som fortfarande är aktuellt och populärt i skolorna. På flera punkter i undersökningen visade sig den församlingsanställdas ålder och tid i ifrågavarande församling ha betydelse. Hyvönen ser det här som ett uttryck för hur viktiga de personliga kontakterna och förtroendet som byggs upp med tiden är. Personliga relationer är ofta en förutsättning för ett smidigt samarbete.

Hyvönen påtalar två saker som kunde vara bättre. För det första efterlyser hon inbjudande verksamhet med låg tröskel eftersom religionen har allt svagare roll i familjerna. Hon efterlyser också bättre möjligheter för eleverna att påverka hur samarbetet mellan kyrkan och skolan ska se ut. På det området finns det enligt undersökningen mycket kvar att göra.


Föregående
Föregående

Vad vill du jag skall göra för dig – psykisk ohälsa i kristet ungdomsarbete

Nästa
Nästa

Föräldrarna kan bestämma om barnets samfundstillhörighet, men inte barnets övertygelse