Överraskande innehåll på seminariet på pedagogiska vetenskapsdagar i Vasa

Text: Mirva Sandén

I år hölls de pedagogiska vetenskapsdagarna på Åbo Akademi i Vasa 23-24.11.2023. Där samlades över 400 deltagare från många universitet och organisationer i Finland. Människor möttes över språkgränserna, lärde känna varandra och det fanns möjlighet att delta i otaliga föreläsningar och symposier.

Inför seminarier av det här slaget med ett digert program är det bra att på förhand välja, vad man ska delta i. Annars blir man bara förvirrad vilket man ska delta i.

På torsdag eftermiddag valde jag seminariet ”Hållbar utveckling i småbarnspedagogiken och skolan”. Det var professor Arto A. Salonen som ledde seminariet. Först inledde Inkeri Rissanen med att berätta om en europeisk forskning om lärares och elevers synpunkter om åskådningsmässiga perspektiv i klimatfostran. Efter det fortsatte doktorand Elise Pihlajaniemi att presentera sin forskning om heliga Birgitta som pedagogisk tänkare.

Det Pihlajaniemi lyfter fram är att Birgitta vågade stå på barrikaderna och utmana etablissemanget. Till exempel, det att hon ville att påven skulle flytta från Avignon till Rom. Birgitta ifrågasatte och ville ha till stånd en kontinuerlig förändring, hon var mycket populär på sin tid. Ekoteologiska tankar i vår tid är nära kopplat till Birgittas tankar om en närvarande Gud nämnde hon. Pihlajaniemi jämför Birgitta med en annan populär gestalt som vågar förändring i vår tid, Greta Thunberg. Vad borde människan göra föra att bli god? Varje människa behöver fundera själv och vilja förändras och utvecklas. Hon berättar att för Birgitta var tankar om evigt liv viktigt. Vad har nutidsmänniskan för förhållande till evigt liv och förhållningssätt till döden, till konsumtion och livsstilen att fortsätta förbruka som tidigare? Måttfullhet är ett annat tema som kommer från Birgitta. Pihlajaniemi nämner att många saker som människor i vår tid anser är viktiga för dem kan kopplas till Birgitta. Meditation, tystnad och naturen handlar om att söka förändring och självutveckling. Därtill lyfter hon fram andlighet utan ”marknadsekonomiskmeditation” som en stig framåt i en hållbar värld.

Diskussionen efteråt var livlig och glädjefylld. Deltagarna hade en mångsidig bakgrund. Till exempel sade en ingenjör att det här var det bästa hen hört på länge och en naturvetare som var första gången på seminariet utbrast ”inte trodde jag att jag skulle komma hit och tala om Gud”. En tanke som många kommenterade var evigt liv kontra evig konsumtion, hur kan vi bli mer måttfulla. Många lyfte fram och undrade hur varje människa kan få till stånd självutveckling och vad är den lilla gnistan som får i gång den.

Ännu då jag och andra deltagare deltog i det följande seminariet, som också hört om den heliga Birgitta var vi exalterade av det vi varit med om. Ibland blir man överraskad och förvånad över vad man får vara med om.

Föregående
Föregående

Forum för småbarnspedagogik och fostran i Jyväskylä 9-11.1 2024: HOPPETS STIG

Nästa
Nästa

Skriftskola även för döva – om Borgå dövskolas historia