Ekofasta - vardagshandlingar och framtidshopp

En tjej med ryggsäck fotograferar med en mobiltelefon i ett vintrigt landskap.

TEXT: Irene Erkko

Det finns många sätt att fasta. Traditionellt tänker man på att avstå från något, eller att fördjupa sitt andliga liv. Vi kommer ihåg hur Jesus gick till öknen och fastade i 40 dagar.

Vi lever i dag i överflöd. Även de som inte har så mycket, är rika globalt. Vi har mera mat i butikerna än vi kan äta. I somras pratade man om makaronibrist. Folk var besvikna för att ett visst makaronimärke under en längre tid fattades från butikshyllorna. En köpman för en stor Citymarket tröstade med att det fanns över 100 olika pastavarianter i hans butik. Det hjälpte inte. I Finland kastar man bort 400 miljoner kilo mat varje år. Vi konsumenter är ansvariga för ca 40 % av matavfallet.

Ekofastan kan hjälpa

Ekofasta kan hjälpa oss att tänka på vårt ekologiska fotavtryck och att uppskatta hur mycket vi belastar miljön. Ekofasta lanserades för över 10 år sedan som ett alternativ till att berika kyrkans fastetraditioner. Klimatfrågor har alltid varit ett tema i Ekofastan och Finlands miljöcentral var med i planeringen från början. I år finns ekofastan med i fastekalendern. Där finns frågor som Vilka eko-val gör du i din vardag? Vi kan alla delta i miljöarbetet. Det kan gälla boendet, köpvanor, energi, mat, transport… Man kan börja sina eko-val med små steg. Fastetiden är en möjlighet att skapa nya vanor.

Kristendom har alltid lärt om måttlighet. Måttlighet är bra för själen och för kroppen. För stort urval skapar stress. Vad behöver du verkligen, egentligen? Ens så mycket som du kan bära? Måttlighet är också bra för miljön. Måttlighet är ett måste för framtiden.

Ekofastan hjälper oss också att uppskatta naturen och även söka naturupplevelser - Gör en utfärd i naturen; lämna bara fotspår. Fastan är en möjlighet att stanna. Att beundra skapelsen så som barnen gör. Att se något nytt – kanske en liten detalj som berättar om skapelsens under. Många hittar fred i naturen. Kanske sig själva. Kanske även Gud.

När man tänker på Jesus i öknen tänker man kanske bara på sand och tomhet. Men även i öknen finns det liv. Det osynliga blir synligt när man saktar ner farten och stannar. Det kommer fram olika färger. Rörelse. En helt ny värld där man kan höra Gud.

”Människan skall inte leva bara av bröd, utan av varje ord som utgår ur Guds mun.” Matt 4:4

Mera information om Ekofastan: Välkommen till Ekofastan! - Ekofasta

Fastekalender 2024 med tips för varje dag hittas här: Calendar_A4 SVE (evl.fi)


Nästa
Nästa

Kyrkans miljödiplom hjälper församlingen att jobba för miljön – nu enklare att skaffa