Kyrkans miljödiplom hjälper församlingen att jobba för miljön – nu enklare att skaffa

Text: Irene Erkko, miljösakkunnig

Klimatförändringen ställer nya krav på oss alla – inklusive kyrkan. Med Kyrkans miljödiplom är det nu enklare för församlingen att bidra aktivt till en hållbar framtid. Miljöarbetet är dessutom inte bara en fråga om planetens väl, utan kan också vara en inkörsport till att växa i tro och som människa.

Miljödiplomet stöder församlingen att systematisk främja klimatet

Alla församlingar deltar i miljöarbetet på något sätt. Vi sorterar avfall, använder återvinningsmaterial, vi berättar om vårt ansvar för skapelsen i andakter och predikningar. Måttlighet har alltid varit en del av kristet liv.

Klimatförändringen kräver nya sätt att satsa på miljöarbetet av oss alla. Kyrkans miljödiplom hjälper församlingar att påbörja och uppehålla mera medvetet miljöarbete.

Med hjälp av miljödiplomet, kyrkans eget miljösystem, fokuserar man speciellt på nio olika områden. Sedan väljer man konkreta och mätbara mål för församlingens klimat- och miljöarbete. Man kan sätta mål med hänsyn till församlingens storlek och resurser. En del börjar med små steg (det är också ok) och andra vill vara mera ambitiösa.

Målet är att vara kolneutral 2030

Kyrkan strävar också efter kolneutralitet – precis som kommuner, staten och företagen. Kolneutralitet betyder att man bara producerar den mängd koldioxidutsläpp som man binder.

Kolneutral kyrka 2030 är kyrkans egen energi- och klimatstrategi. Där strävar man efter 80% minskning av koldioxidutsläpp från fastigheter och verksamhet; resten 20% ska kompenseras. Strategin uppmuntrar även kyrkan och dess medarbetare att delta i samhällsdebatten och klimatarbetet. En konkret rekommendation i strategin är också, att alla församlingar har kyrkans miljödiplom 2025.

Nuförtiden lättare att få miljödiplom

Den nyaste versionen av Kyrkans miljödiplom från 2020 har underlättat miljöarbetet i församlingar. Det är helt möjligt att söka miljödiplom enbart med insatser från församlingars egna medarbetare. Det är viktigt för alla att vara med i miljöarbetet. Det berättar om kyrkans värden och att kyrkan bär ansvar för skapelsen.  

Miljöarbetet en inkörsport att växa i tro och som människa

Visst är det dags för miljödiplom och bättre miljöarbete i kyrkan. Vi bör ta hand om det goda som vi har fått som gåva - inte bara för vår generation men också för alla som kommer efter oss.

Miljöfrågor kan även förena olika kyrkor och trossamfund. För många kan naturupplevelser vara vägen till att känna Guds närvaro, att se det goda i livet. Gud vill oss väl. Han säger: ’Jag vet vilka avsikter jag har med er... välgång, inte olycka. Jag skall ge er en framtid och ett hopp.’ (Jer 29:11) 

Klimat- och miljöarbetet är ett sätt att bygga framtid och hopp – även i kyrkan.



Vill du veta med om Kyrkans miljöarbete och miljödiplomet? Ta kontakt:

Irene Erkko, miljösakkunnig

040 198 68 11

irene.erkko(a)evl.fi

Kyrkostyrelsen



Föregående
Föregående

Ekofasta - vardagshandlingar och framtidshopp

Nästa
Nästa

EKUMENISKA ANSVARSVECKAN 2023: Helig fred - kristna som fredsbyggare