En dag om mission och vårt globala ansvar

Diskussionspanel och musikuppträdande.

Text: Monica Slotte

Foto: Joanna Lindén-Montes

Foto av Anna-Lena Särs

Anna-Lena Särs

Finska Missionssällskapets missionsseminarium 27.5 samlade 120 ivriga deltagare i Karis församlingshem. Missionsfesten ordnades i år tillsammans med Karis-Pojo svenska församling.

  • Kom ihåg att dina resurser inte bara är dina, ge dem till Gud!

Det påminde missionären Anna-Lena Särs oss om då hon talade om Senegal och hur vi kan hjälpa vår nästa.

Missionsseminariet handlade om hur vi kan leva så att jordens resurser räcker för alla, och om hur kyrkor idag fortsättningsvis förkunnar det glada budskapet i ord och handling.  

Huvudgäst var Sokheng Nhoung från lutherska kyrkan i Kambodja. Kyrkan är liten men dynamisk och har en mångsidig verksamhet för att tjäna det kambodjanska folket genom både andligt och socialt arbete.  

Presentation av Sokheng Nhoung

Tomas Ray presenterar Sokheng Nhoung.

Finska Missionssällskapet stöder kyrkans arbete för tryggad tillgång på mat bland den fattiga befolkningen. Kambodja har pinats av extrema väderförhållanden de senaste åren. Området Kampong Chhnang, där kyrkan verkar, har drabbats av de värsta översvämningarna på tio år. Finska Missionssällskapet har bistått med mat- och krishjälp i regionen.

”Levebröd – föda för kropp och själ”

Rolf Steffansson

Finska Missionssällskapets verksamhetsledare Rolf Steffansson, som också har arbetat många år i Tanzania, presenterade dagens tema i sin inledning och deltog även i ett panelsamtal tillsammans med Anna-Lena Särs och TD Yvonne Terlinden. Samtalet leddes av Marika Björkgren-Thylin, chef för Missionssällskapets svenska verksamhet.

  • Det största miraklet är händer som delar sitt bröd med andra, konstaterade Steffansson då han hänvisade till Bibelns brödunder.

Han berättade också att partnerkyrkor runt om i världen ber Missionssällskapet om hjälp i mycket högre grad än tidigare.

Anna-Lena Särs har märkt hur kriget i Ukraina påverkar och berör konkret och lokalt också i hennes hemtrakter.

  • Priset på hirs, gas och bensin har stigit i Senegal. Människor har råd att äta men inte gå till läkare. Även klimatförändringarna märks i miljön här.

Ett utgivande och måttfullt liv

Yvonne Terlinden talade om att öva sig i tanken på ett utgivande liv. Forskning visar att man mår bättre då man delar med sig och hjälper andra och dessutom har en medvetenhet om något större.

  • Vi borde fundera på hur mycket och vad vi konsumerar, reser vi långt bort eller kan vi hitta rekreation och vila på närmare håll? Vi måste uthärda att se verkligheten som den är. Men också se det andra: godheten, hjälpviljan och delandet, och Guds kraft, sade Terlinden.

Samtidigt är hon mycket medveten om att många människor bär tunga bördor. Hur ska man som människa kunna hantera sin utmattning, och orka vara människa i världen idag?

Rolf Steffansson nämnde det påverkansarbete Finska Missionssällskapet jobbat mycket med, där man främjar beslutsfattarnas ansvarsfullhet och jobbar för mänskliga rättigheter. Det handlar också om att förmedla en attityd av tacksamhet, respekt och måttfullhet som ju är kristna dygder.

  • Vi får vara uppmärksamma på Guds goda gåvor och lära oss att vara tacksamma. Vi måste också respektera skapelsens integritet. Vi kan inte leva i efterkrigstanken att allt ska växa till hela tiden, sade Steffansson.

Lokala seder, sång och pilgrimsvandring

Under missionsdagen ordnades olika workshoppar. Man kunde till exempel lära sig mera om hur det är att fungera som kyrka och familj i en muslimsk omgivning i Senegal. Anna-Lena Särs berättade om lokala vanor, seder och folktro som genomsyrar vardagen och kulturen, och hur man försöker mötas halvvägs inom kyrkan.

- Det är viktigt att vi lever ut vår tro och visar vad det i praktiken innebär att förlåta någon. I en islamisk miljö kan man vara rädd för de konsekvenser en handling kan få och därför ha svårt med förlåtelsen.

I Senegal utgör barn och unga ofta majoriteten av församlingen. Det är viktigt att undervisa dem, se och bekräfta varandra och inkludera alla i gemenskapen, precis som Jesus gjorde.

Det ordnades också en pilgrimsvandring i missionens tecken, man kunde sjunga med Furahakören eller diskutera återvinning och en hållbar livsstil under ett besök till Missionstorget.

Under en spännande jordenruntresa, som företogs digitalt och IRL, fick vi höra sånger och hälsningar från hela världen, med svenska missionärer: Riikka-Maria och Tomas Kolkka i Thailand, Christina och Andrey Heikkilä i Latinamerika, Anna (och Bertrand) Tikum i Botswana och volontären Ina från Al Amana-centret i Oman.

Dagen avslutades under lovsång och förbön och stärkte oss i vetskapen om att Guds världsvida kyrka har stor kraft då hans folk tillsammans lyfter sina händer.



Föregående
Föregående

Under krig förbereder vi oss för fred

Nästa
Nästa

Den nya sexualbrottslagen 1.1.2023