Har du hittat Stigen?

Färggrann grafik över Stigens ålderskategorier.

TEXT: Stefan Myrskog

Det är spännande tider vi lever i. Mycket är på gång och på många plan. Det här gäller också arbetet i församlingen. Vad ska vi satsa på i en tid då så mycket känns osäkert och förändringens vindar blåser omkring oss. Det är lätt att bli osäker och tappa modet. Men det är ju inte det vi jobbar för. Tvärtom vill vi dela med oss av liv, mod och framtidstro genom den verksamhet vi har.

Och för att det ska bli bra behöver vi noggrant tänka igenom hur vi jobbar. På sikt hjälper oss också ett genomtänkt och målinriktat arbete att orka.

Vi har från Kyrkans central för det svenska arbetet talat en hel del om Stigen de senaste åren. Helt enkelt för att vi tror på konceptet. Stigen är en modell, en helhetsplan för arbetet i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Konceptet hjälper församlingar att ersätta punktinsatser med en helhetssyn på verksamheten att skapa hållbara strukturer som ger arbetet stabilitet.

Obs! Stigen i sig är ingen ny verksamhetsform! Den är ett strategiskt verktyg och en modell, en helhetsplan för hur vi kan arbeta. För åldersgruppen 0–22-åringar har Stigen delats in i ålderskategorier för att bättre kunna anpassa arbetet till barnens och de ungas egen nivå. Men det är skäl att komma ihåg att Stigen är en modell för alla åldrar, hela livet ryms med!

Ingen ny verksamhet men nog en analys

Som jag ser det handlar Stigen om att göra en ärlig analys av var församlingen befinner sig: Här är vi nu. Vad fungerar? Vad behöver göras annorlunda?

Några exempel på testfrågor som man kan ställa: Når vi våra medlemmar (och andra) med vår verksamhet? Gör vi rätt saker, möts utbud och efterfrågan? Vad blir effekten av det vi gör i de olika åldersgrupperna? Var finns utvecklingsbehov? Var sätter vi våra resurser? Vågar vi tänka nytt, utanför boxen? Vilka lokala utmaningar finns det som församlingen med alla sina medlemmar och anställda kan ta sig an?

Stigen är församlingens gemensamma verktyg för att strukturera verksamheten. Stigen byggs genom ett samarbete mellan de anställda, de förtroendevalda och medlemmarna. På nätet finns verktyg och mallar som stöder arbetet, Stigen.

Från analys till verkstad

Men Stigen är också att tänka till och planera hur vi jobbar mot olika åldersgrupper. Den lokala Stigen byggs upp utgående från den existerande verksamheten och de lokala särdragen. Förstås kan man initiera nya verksamheter, men det är ingen förutsättning för att inleda vandringen på Stigen. Att Stigen är uppdelad i ålderskategorier ger god hjälp och överblick att strukturera arbetet.

Den här veckan inleder Nyckeln en ny serie, Stigens ålderskategorier med tips för hur man kan arbeta med de olika åldersgrupper Stigen är indelad i. Först ut är åldersgruppen 0–2 år.

Föregående
Föregående

Trygg församling

Nästa
Nästa

Enkät gav skjuts åt projektet för en gemensam profil