Enkät gav skjuts åt projektet för en gemensam profil 

Eeva-Kaisa (Eevu) Heikura

TEXT: Eeva-Kaisa (Eevu) Heikura
Kommunikationsdirektör
Kyrkans kommunikation


Sommaren 2023 startade projektet för en gemensam profil i vår kyrka. I samband med arbetet inom arbetsgruppen för nya styrkor (1) och utredningen om helhetskyrkans kommunikation (2) stod det plötsligt klart att det är dags att harmonisera imagearbetet på olika håll i kyrkan och att koncentrera och utveckla helhetskyrkans varumärkestänk (3). Som ett resultat av det här arbetet är det möjligt att utveckla helhetskyrkans profil och utvidga de nuvarande snäva grafiska anvisningarna till ett tydligare ”designsystem”, ett slags visuellt bibliotek.

Projektet för en gemensam profil bygger på tanken att alla kyrkliga aktörer behöver bättre verktyg för att medvetet kunna utveckla kyrkans ”varumärke” i sin kommunikation. Vi behöver få kyrkans image att motsvara allt det goda som kyrkan på riktigt är och erbjuder. Därför behöver vi gemensamt överenskomna och identifierbara element som stöder vårt arbete och vår kommunikation. Därför ger vi vår kommunikation ett tydligare tonfall och förnyar vår profil så att kärnan i budskapet är Kristus och kärnan i kommunikationen är människan.  

Intern enkät: gemensam visuell profil behövs 

Projektet för en gemensam profil startade med en enkät där vi glädjande nog fick över tusen svar. Av dem som svarade var hela 36 procent förtroendevalda, 28 procent var anställda med kommunikationsansvar och 24 procent anställda utan kommunikationsansvar. Majoriteten, 46 procent, arbetade i församlingar med 10 000–30 000 medlemmar. Många svar fick vi också från församlingar med under 10 000 medlemmar (22 %) och församlingar med över 30 000 medlemmar (32 %). Tack till alla som besvarade enkäten!

En klar majoritet ansåg att kyrkan behöver en gemensam visuell profil. Totalt 55 procent ansåg att den gemensamma visuella profilen behöver förbättra Evangelisk-lutherska kyrkan i Finlands igenkännbarhet. Detta ansåg 25 procent vara nödvändigt.  

Totalt 54 procent ansåg att den gemensamma visuella profilen behöver stärka det kyrkliga samfundets budskap. 24 procent ansåg det vara nödvändigt. Totalt 82 procent ansåg det behövligt eller nödvändigt att den gemensamma visuella profilen ger kostnadsbesparingar, 7 procent ansåg att detta inte är nödvändigt och 11 procent svarade att de inte vet.  

Förutom att den gemensamma profilen ansågs öka igenkännbarheten, stärka budskapet och främja att resurserna används ekonomiskt ansågs den också tillföra klarhet och genomslag i den kyrkliga kommunikationen samt jämna ut kvaliteten mellan församlingarna och regionerna. I svaren framfördes också att samtidigt som den gemensamma profilen tillför enhetlighet kan den ge rum för lokala versioner och olika försök som dock har ett samband med den harmoniserade helheten. Ett mer enhetligt varumärke kan också stödja känslan av samhörighet både internt och externt.  

Gemensam linje önskas, men med svängrum 

De fritt formulerade kommentarerna i enkäten lyfte fram att vissa särdrag bör få synas även i den gemensamma profilen. Profilen bör kunna anpassas i olika sammanhang så att församlingarnas egenart och lokala särdrag inte försvinner. För vissa grupper eller projekt kan det också vara viktigt att skilja sig från mängden, påpekade man i svaren. En del respondenter var oroliga över att en gemensam profil blir alltför klinisk eller generisk.  

Många påminde också om att det inte räcker med endast en gemensam visuell profil utan att innehållet i kyrkans gemensamma budskap är viktigare. En utmaning ansågs vara att en gemensam profil för alla av vissa kan tolkas så att kyrkans olika aktörer är ”på samma våglängd” teologiskt sett, vilket konstaterades vara problematiskt. 

Självförståelse, användarpersoner och visuella alternativ 

I enkäten frågades också om de kyrkliga förtroendevaldas och anställdas syn på kyrkans eftersträvade image. De tillfrågades om hurdan kyrkan varit när de varit stolta över den. Svaren skapade en bild av en öppen, trygg, inbjudande, modig och varm gemenskap. Och adjektiven fortsatte: hjälpande, tolerant, kärleksfull, pålitlig, accepterande, lättillgänglig, glad, nådefull, andlig... 

Varumärkes- och profilarbetet bör i första hand bygga på kyrkans mission, att främja Guds rike och förkunna Jesus Kristus som världens frälsare, samt på strategin Öppna dörrar, som fastställer att det är kyrkans uppgift att kalla människor till gemenskap med Gud och uppmuntra till omsorg om medmänniskorna och skapelsen. Dessutom har kyrkan stor målgruppskunskap, mångsidiga forskningsdata om vad människor tänker om och önskar av kyrkan. Profilen och tonfallet bör vara sådana att de öppnar upp för och bjuder in människor, även dem som står utanför kyrkans inre krets. 

Allt detta har vi under höstens lopp börjat fundera över och arbeta med inom kyrkan. I de inledande öppna workshopparna deltog drygt 100 kommunikationsorienterade anställda, och arbetet har fortsatt i mindre workshoppar och genom enkäter med fokus på bland annat självförståelse och användarpersoner. Kyrkans grafikergrupp har sammanställt jämförelsematerial och testat olika alternativ. 

Projektet leds av Kyrkans kommunikation och genomförs av en projektgrupp med representanter för församlingar, samfälligheter, arbetsområdet sjukhussjälavård och Kyrkans mediestiftelse. Teamsgruppen Kirkon viestijät har en kanal för visuell kommunikation där projektet diskuteras kontinuerligt. 

Arbetet fortsätter under vintern. Avsikten är att de förtydligade grafiska anvisningarna, början till kyrkans ”designsystem”, ska vara färdiga våren 2024 och utgöra en del av det kommunikationsprogram som fastställs av Kyrkostyrelsens plenum. 

Välkommen med på resan mot en gemensam profil! Information om hur projektet framskrider samlas på evl.fi/plus. Frågor, önskemål och tankar kan sändas till undertecknad eller till kirkonviestinta@evl.fi


Översättning av texten Kohti yhteistä ilmettä -projekti sai vauhtia kyselystä som publicerades i Kirkonkello 6.11.2023


1. Arbetsgruppen för nya styrkor är ett 2013 inrättat nätverk för det kyrkliga fältet där man arbetar för att förtydliga kyrkans gemensamma eftersträvade image. Läs mer

2. Utredning om rikskyrkans kommunikation: Arbetsinsatsen bör riktas in på gemensam kommunikation och interaktion – Evl.fi 

3. Man kan förstå att användningen av ordet ”varumärke” irriterar många inom kyrkan. Mer om varumärke, anseende och image i föregående Kirkonkello-text kring temat: Även du är varumärkesbyggare – välkommen med! 

Föregående
Föregående

Har du hittat Stigen?

Nästa
Nästa

Lena koordinerar församlingens frivilliga