Kunskap är makt också i församlingsrådet

Ett frågetecken

Text: Hedvig Långbacka

Vad är domkapitlet egentligen, frågade en modig ny förtroendevald vid en av de utbildningsträffar Församlingsförbundet, Kyrkans central för det svenska arbetet (KCSA) och Kyrkans utlandshjälp (KUH) ordnade den gångna terminen. Och bra var det att hen vågade!

För det visade ju sig att det var flera förtroendevalda som var lika osäkra. Föga överraskande eftersom de allra flesta är engagerade i just sin egen församling och intresserar sig för vad som berör den direkt. Alltså känns det inte nödvändigtvis att det kan vara bra också på 'gräsrotsplanet' att känna till hur kyrkan och stiften är organiserade.

Jag som arbetat i kyrkan i femton år insåg å ena sidan hur hemmablind jag är. Vissa begrepp, som nu till exempel ett domkapitel, är självklara för mig och jag har glömt hur osäker jag var på kyrkans organisation innan jag blev en del av den. Å andra sidan måste jag medge att jag nog lärde mig en del nytt på träffen för ett par veckor sedan, trots mina 15 år på Kyrkans central för det svenska arbetet!

Är det då någon mening med att gemene förtroendevald känner till vad som görs i centralförvaltning och andra organ? Nödvändigt är det naturligtvis inte, tänker jag. Men sällan är det till hinders att känna till hur olika instanser fungerar - och det egna arbetet blir nog roligare! Det blir en annan hemkänsla i församlingsråden om medlemmarna vet litet om vem som bestämmer vad. Det arbetar en hel del färgstarka personer inom till exempel Kyrkans Utlandshjälp och Församlingsförbundet osv som det kan vara både roligt och nyttigt att känna!

Så, tack Församlingsförbundet, KCSA och KUH för era kurser denna vår! Alla förtroendevalda hade ju inte möjlighet att delta - kanske vore det en idé för KCSA, Domkapitlet osv att göra korta, slagkraftiga informationsvideon om olika saker inom det kyrkliga? Vi tenderar ju numer att ta till oss det sedda bättre än det skrivna. I församlingarna kunde man ju i samband med möten se på en och annan video eller ha en kort presentation. Kunskap är roligt, och kunskap är ju faktiskt makt, när man är beslutsfattare!

Föregående
Föregående

Nya stigar – nya möjligheter

Nästa
Nästa

Postlutherskt stressyndrom