PRAO i kyrkan var roligt och intressant tyckte Max och Maximilian! Filmen om PRAO i kyrkan ”är helt superfin och jag tycker att ni ska visa den som reklam för PRAO i kyrkan”, säger Max.

Text: Helena Salenius

Max Lampenius och Maximilian Malmsten har haft PRAO-perioder både i åk 8 och åk 9, så de har fått bekanta sig med två arbetsplatser var. Max gjorde sin första PRAO på tidningen Östnyland och den andra på kommunikationsavdelningen i Borgå kyrkliga samfällighet. Maximilian gjorde sin första PRAO på ett dagis och den andra på Kyrkostyrelsen. Låt dig inspireras av deras erfarenheter av PRAO i kyrkan!

PRAO står för praktisk arbetslivsorientering och ordnas för elever i årskurs 7–9 i den grundläggande utbildningen. Syftet är att ge eleverna insikter i branscher som intresserar dem och skapa en grund för utbildnings- och yrkesval. PRAO ordnas vanligen 1–2 veckor i årskurs 8 och/eller åk 9

Vad fick ni göra under PRAO?

Max: Nästan hela min PRAO handlade om att öka kännedomen om den lunch som diakonin ordnar för daglediga varje tisdag och onsdag i församlingshemmet. Jag fick göra ett reportage om lunchen, där intervjuade jag en diakoniarbetare och flera av gästerna. Reportaget, flera bilder som jag tog och en video som jag och min pappa gjorde hamnade sedan på Borgå svenska domkyrkoförsamlings webbsida och i sociala medier. På torsdagar då det är ungdomssamling i domprostgården fick jag jobba där som omväxling. Där fick jag ordna kartotek, brädspel och böcker. När jag var klar fick jag umgås med alla ungdomar där.

Maximilian: Jag fick gå runt, träffa folk och följa med dem som jobbar med kyrkans aktier och bokföringsarbete. Jag fick också hjälpa till med bokföringsuppgifter, kopiera och bära dataskärmar.

Vad gav PRAO-tiden er?

Max: Jag känner att jag fick en ganska trevlig inblick i hur arbetslivet ser ut när man jobbar som kommunikatör i ett företag. Det som överraskade mig under både min första och andra PRAO var hur avslappnat det var. Före PRAO hade jag alltid haft en bild av att jobb är väldigt strängt och lite skrämmande men jag har fått lära mig att det egentligen är lite mera avslappnat och trevligt. Att få göra en video var speciellt intressant och roligt, jag hade själv länge varit lite intresserad av video så det var roligt att få pröva på det. Att gå upp till någon och intervjua var nog lite skrämmande, men det var inte så värst svårt när man väl kom i gång.

Maximilian: Det var jätteintressant fast jag inte fattade allt! Det är bra att själv ta initiativ och vara intresserad. Jag märkte att de anställda inte ville ge för svåra uppgifter åt mig och var glad över att det var lätt att be om hjälp, alla var så snälla.

Ett av syftena med PRAO är att hjälpa unga att välja utbildning och yrke. Har PRAO hjälpt er i era funderingar kring framtida studier och yrke?

Max: När jag tänker på framtiden så är jag ännu väldigt osäker på vad jag vill, men efter PRAON så vet jag att jag gärna jobbar med något lite kreativt där man kanske får göra videor eller liknande.

Maximilian: Jag kan nog tänka mig att jobba på kontor, men vet inte ännu. Jag har också tänkt att det är viktigare att ha jobb att komma till som man trivs med än ett som har hög lön.

Kan du rekommendera PRAO i kyrkan?

Max: Jag kan definitivt rekommendera PRAO på kommunikationsavdelningen i samfälligheten, det var intressant och kreativt.

Maximilian: Jo. Det var lärorikt och kiva. Man fick följa med många och se många olika saker som man jobbar med på kontoret. Roligt att följa med.

Det finns en film som berättar om möjligheten att göra PRAO i kyrkan. Vad tyckte ni om videon?

Max: Videon är helt superfin och jag tycker att ni ska visa den som reklam för PRAO i kyrkan. Jag känner att det kanske är många som inte ens ser det som en möjlighet att vara på PRAO i kyrkan och jag tror att videon skulle fungera jättebra som reklam. Jag fick själv inte dra dagklubbar, göra köksarbete eller ackompanjera, men eftersom jag var på kommunikationsavdelningen så såg mitt arbete säkert ganska annorlunda ut från det som PRAO-elever vanligen gör.

Maximilian: Jag tycker att filmen är bra och tyckte det de unga sade om PRAO stämmer!

Om du som anställd i kyrkan skulle kunna tänka dig att ta emot elever kan du kontakta elevhandledaren i ett högstadium på ditt område. Du kan skicka filmen till hen och/eller erbjuda dig att komma och berätta om PRAO i församlingen under en lektion i elevhandledning. Filmen, som har svensk text finns på evl.fi: Andra arbetsmöjligheter - evl.fi.


Föregående
Föregående

Ingen förnyelse utan rötter

Nästa
Nästa

Inspirationsdag kring Stigen