DagisHäng i Kyrkslätt

Text: Mirva Sandén

Foto: Mikaela Ståhl-Kokkola

En kappsäck fylld med mjukisfigurer.

Barnledaren Mikaela Ståhl-Kokkola i Kyrkslätt har samarbetat långsiktigt med daghem och förskolor och byggt upp verksamheten. Samarbete handlar om att skapa förutsättningar så att personalen, föräldrarna och barnen känner sig trygga.

”Det gäller att ha tålamod, då byggs förtroende och tillit mellan oss och det måste få ta tid”, säger Mikaela. ”Vi har en öppen dialog med kommunens chef för den svenska småbarnspedagogiken och med chefen för hela svenska dagvården och utbildningen, de stöder oss i samarbetet”.

Redan några år innan Coronaepidemin började samarbetet. Under epidemin hölls besöken utomhus. Mikaela besöker förskolor, de kommunala daghemmen och en del privata daghem. Hon väljer några daghem för varje år som får fler besök under året och dessa varierar från år till år. På det sättet kan hon fokusera på respektive daghem och ha tid att vara närvarande på ett bättre sätt. Hon har också deltagit på föräldramöten och berättat om vad hon gör under besöken. Mikaela betonar att det viktiga är att möta barnen och skapa förtroende och bekräfta barn och vuxna. ”Vi respekterar varandra och har tid för dialog”.

Med sig på besöken har hon en kappsäck och sin ”kollega” Karin-nalle i prästkläder, sånger, sagor och den rekvisita hon behöver den dagen.

Samarbetet i Kyrkslätt är ett bra exempel på att samarbetet ska utgå från pedagogiska grunder – som beskrivs i Grunderna för planen för småbarnspedagogik och i Anvisningar om åskådningsfostran och religiösa evenemang inom småbarnspedagogiken – då daghem samarbetar med religiösa samfund. Då Mikaela besöker daghem och förskolor jobbar hon så att alla barn kan delta. Hon utgår från etiska teman och har på förhand kontakt med personalen och frågar vilka teman de behandlar just nu och utgår från samma teman under besöket. I daghemmens tambur finns en ”infolapp” som beskriver vad DagisHäng går ut på, vilka teman som brukar tas upp och kontaktuppgifter om föräldrarna undrar något. DagisHäng ingår i Samarbetskorgarnas allmänbildande undervisning eftersom ingen religionsutövning genomförs.

Diskussioner med barn

Mikaela berättar att det blir mycket samtal med barnen under besöket. Samtalen kan variera mycket från grupp till grupp fastän det handlar om samma tema. Mikaela säger att ”ytliga diskussioner kan bli djupa och fortsätter till de vuxna”. Barnen kan tala om svåra saker och eftersom Mikaela är en utomstående kan det som hon diskuterar med barnen få mera effekt än vad de vuxna i gruppen sagt. På det sättet är besöket viktigt för att bekräfta varandra. De vuxna skickar ibland meddelanden efteråt och tackar henne för diskussionerna. Då hon på ett daghem hade behandlat den gyllene regeln berättar Mikaela att nästa gång hon kom till daghemmet hade personalen på daghemmets trivselregler skrivit in med guld den gyllene regeln ”och då blir man glad” säger Mikaela.

Långsiktighet ger resultat

Redan nu ger det fina arbetet resultat. Föräldrarna har fått förtroende för Mikaela. Då församlingen bjuder in till julkyrka och påskkyrka har barn som inte tidigare fått delta nu deltagit. En annan sak som är glädjande är att då barnen börjat skolan känner de igen henne och kommer till församlingens eftermiddagsklubb ”Effa”. Ryktet om DagisHäng sprider sig och nu har församlingen börjat med RastHäng i skolorna.


Föregående
Föregående

Den blomstertid nu kommer

Nästa
Nästa

Att tala med barn om Gud