Äventyr, LEK och delaktighet

Dagklubben 80 år logo

TEXT: Raija Ojell, Mirva Sandén och Satu Reinikainen

Dagklubben 80 år logo, Glädjekalas.

Hurudana var månne de första dagklubbarna som började för 80 sedan? Det som är säkert, är att barnen åtminstone lekte i dem. Leken har alltid varit en viktig del i dagklubben och kyrkans småbarnspedagogik. På en del orter hette dagklubben lekskola – i en sådan har ganska många som idag är i medelåldern deltagit som barn.

I år firar vi jubileumsåret för dagklubben och hela kyrkans småbarnspedagogik med temat äventyr, lek och delaktighet. Jubileumsåret och de logotyper som gjorts till den är knutna till Stigen verksamhetsmodellen och i synnerhet till GLÄDJE ålderskategorin.

Leken är viktig för 3–5 åringar i Glädje - ålderskategorin. Till temat har följande meningar valts ”Glädje över mig och min familj. Glädje över den gemensamma leken. Glädje över Gud.”

Den här glädjen vill vi vårda och ge utrymme för lek också i kyrkan.

I guiden Glädjekalas finns idéer för att ordna olika slag av kalas. I Barnkyrkans- Lastenkirkko material på svenska lyfts också leken.

Lekande kyrka

Redan för tjugo år sedan har en lekande kyrka och lekens teologi diskuterats i kyrkan. På finska publicerades 2005 boken ”Kohti leikkivää kirkkoa”. I verksamhetsmodellen Stigen ingår tankar från den. En gemensam dröm är att det i kyrkan finns ”En helig lekplats” - där olika åldrars barn får synas och höras.

Det är roligt att se att det finns mer och mer utrymme för barn i kyrkan idag: många kyrkor har egna barnområden eller hörnor där de kan leka. På många ställen finns det också kyrkliga föremål och textilier i barnens storlek som barnen kan prova när de leker.

Leken är central för barns lärande och holistiska välbefinnande. Genom leken lär och uttrycker barn sig om religiösa frågor och fenomen. Därför är det viktigt att det för lek erbjuds föremål och lekredskap med anknytning till kyrka och religion.

I leken lär sig barnet mycket men framför allt är själva leken viktig. Lek handlar om att vara närvarande i stunden: varje lek och varje stund är meningsfull. Även om leken tar oss bort från vardagen kan den också vara ett sätt att hantera problem och känsliga teman. Detta kräver att den vuxne är lyhörd, lyssnar, är närvarande och stöttar när det behövs.

Många lekar handlar om att gömma sig och bli hittad, att springa i väg, att bli fångad och sedan räddad. Allt detta är stora bibliska teman som kan använda för att ta upp stora frågor. En av de första lekarna som ett barn leker är kurragömma. Vilken glädje för en liten bebis/ett litet barn när ett bekant och tryggt ansikte kommer fram ur sitt gömställe! Det finns ett starkt mänskligt behov av att bli sedd, vilket tillgodoses genom denna typ av lek. Leken är också en gemenskapande aktivitet. De bästa lekarna leker man tillsammans med andra!

Lekdagen logo.

Lekvecka och lekdag

Många församlingar var med i den nationella lekveckan och lekdagen som hölls 26.4. Temat för lekdagen var GLÄDJE. Det passar utmärkt under småbarnspedagogikens jubileumsår och även som en del av Stigen! Lekdag kan firas närhelst det passar i församlingen.

Hur synliggör din församling leken och lekdagen? Är kyrkans dörr öppen för lek och glädje?

Glad gul sol.
Nästa
Nästa

Biskop Bo-Göran Åstrand besökte dagklubben i Grankulla svenska församling