Jack är kristen, israel och palestinier
TEXT OCH FOTO: Sixten Ekstrand
Rubriken verkar vid en första anblick innehålla flera motsägelser, men så här beskriver de facto Jack Sara från Betlehem sin identitet.
Han är palestinier, israelisk medborgare, och är född och uppvuxen i en kristen familj. I dag är han pastor och arbetar som rektor för en bibelskola i Betlehem. Trots att många palestinska kristna har flyttat från regionen så har han valt att stanna kvar och han ser en möjlighet för kristna att fungera som brobyggare för fred.
Från namnkristen till pastor
Jack Sara föddes och växte upp i Gamla Jerusalem i en vanlig kristen familj. Långt upp i tonåren var han mest kristen till namnet utan att ägna tron någon större uppmärksamhet. Sin identitet beskriver han som tredelad.
– Jag är kristen, israel och palestinier på samma gång. När jag säger det här blir människor konfunderade. Men min identitet rymmer alla de här tre dimensionerna. Jag är en kristen palestinier som bor i Israel och har israeliskt medborgarskap.
Jacks väg till en medveten kristen tro gick via en protestfas.
– Jag var en vilsen ung man som var arg på grund av det förtryck som palestinierna utsattes för och jag ville demonstrera och rätta till saker och ting genom aktivt motstånd. Men när jag kom till tro insåg jag att det här inte var rätt väg. Så jag började i stället arbeta för mitt folk med samma attityd som Jesus hade; att älska i stället för att hata.
Han upptäckte då att Jesu kärlek kan nå människor och beröra dem och det är därför vi måste arbeta med den kristna kärleken som utgångspunkt.
Gammalt kristet arv
Jack berättar att han ibland möter människor som nyfiket frågar när han blev kristen. De blir alltid lika förvånade över hans svar.
– När folk ställer den här frågan brukar jag svara: För tusen år sedan. Många förstår inte att det alltid funnits kristna i Palestina. Min släkt har varit kristen under hundratals år.
De tidigaste kristna rötterna går tillbaka till de första kristna århundradena. Sedan dess har de kristna utgjort en minoritet i regionen. De har levt under romarna, ottomanerna (Turkiet), korstågsfararna och britterna. Och nu sedan år 1947 under israeliskt styre.
– Vi har alltid funnits där säger Jack.
Stark identitet
Palestinska kristna har en stark kristen identitet och många av dem lever mitt i det geografiska landskap där Jesus verkade.
– Mitt barndomshem ligger i gamla Jerusalem alldeles vid Via Dolorosa så jag har en direkt fysisk kontakt till de dramatiska händelserna under Jesu sista dagar på jorden.
I dag är de kristna få i Israel. De utgör 1,6 % av Israels befolkning och hör till olika kyrkor som den grekisk-ortodoxa, grekisk-katolska och romersk-katolska kyrkan. Bland dem finns maroniter och kopter. Sedan 1850-talet och framåt har även anglikanska, lutherska och evangelikala församlingar uppstått i det heliga landet.
De kristnas inflytande i samhället är dock mycket större än deras numerär på grund av att de driver skolor och har byggt sjukhus och andra institutioner.
På en del palestinska orter är det också stipulerat att till exempel borgmästaren skall vara kristen. Också i lokala förvaltningsorgan sitter kristna representanter och därför är det kristna inflytandet större än deras numerär.
En krympande minoritet
Den instabila politiska situationen under de senaste decennierna har medfört att många kristna emigrerat, främst då till USA. I dag finns det ca 50 000 palestinska kristna på Västbanken medan den totala befolkningen uppgår till 3 miljoner. I Gaza finns det i nuläget under 1000 kristna.
På frågan hur vi kan stöda kristna som lever i skuggan av konflikten mellan Israel och palestinierna svarar Jack Sara.
– Den stora fråga som många ställer i dag är hur vi skall bevara hoppet i en tid som präglas av krig, oro och osäkerhet inför framtiden. Faktum är att de flesta judar, muslimer och kristna önskar fred i Mellanöstern.
Jack Sara vill närma sig frågan från ett bredare perspektiv och han säger att vi ofta gör misstaget att analysera situationen enbart utgående från politiska och ideologiska motiv. Vi borde räkna mera med Gud och vidga perspektivet och fråga hur vi bygger Guds rike och räknar med Gud och Guds ingripande i människors liv.
– Fred kan bara åstadkommas genom hjärtats förvandling, säger Jack med eftertryck.
Kristna bör stanna kvar
Sammantaget kan man säga att situationen för de kristna inte är lätt i Mellanöstern. Jack Sara säger att det är vår uppgift att möjliggöra för kristna att stanna kvar och fortsätta att leva i området.
En sak som många kristna utomlands inte ens tänker på är att ett oförsiktigt ställningstagande för till exempel Israel från en kristen i USA eller Europa kan leda till stora problem och hämndaktioner mot kristna i Mellanöstern.
Det här leder till att många kristna i området inte ser någon annan möjlighet än att flytta bort. De ser ingen framtid i området och därför minskar antalet kristna i kontinuerligt.
En annan bidragande orsak till utflyttningen är att arbetslösheten har ökat efter Hamas anfall då palestiniernas möjligheter att arbeta i Israel har begränsats på grund av rädslan för nya attacker. Det här har i sin tur lett till att människor inte har råd att köpa mat och förnödenheter.
Svår situation i Betlehem
Jack noterar att situationen i Betlehem är svår för de kristna. Efter Hamas terrorattack har de israeliska myndigheterna infört stränga regler för utresa från de palestinska områdena, vilket gör det svårt att resa till exempel till Jerusalem.
För de kristna i Betlehem som vill fira påsken i Jerusalem har det efter Hamas attack varit så gott som omöjligt att få tillstånd att besöka de heliga platserna.
Jack Sara konstaterar att både fanatiska muslimer och radikala judar orsakar besvär för de kristna. Bland annat blev hans kyrka utsatt för ett bombattentat av radikala judar för en tid sedan.
Trots att situationen är ansträngd och de kristna palestinierna har det svårt vågar Jack tro och hoppas på en ljusare framtid för Mellanösterns kristna.
– Hoppet är det sista vi skall släppa taget om, avslutar han.