Artificiell intelligens – utmaning och möjlighet

TEXT: Sari-Annika Pettinen, Sakkunnig vid kyrkostyrelsen

ÖVERSÄTTNING: ChatGPT (Bearbetning: Sixten Ekstrand)


Sari-Annika Pettinen. Foto: Henni Hyvärinen

Artificiell intelligens (AI) hjälper församlingen att vara förutseende och fokusera på människors behov. Vi kan underlätta vår vardag med hjälp av artificiell intelligens.

Genom ChatGPT har artificiell intelligens blivit bekant för många. Innan Chat GPT kunde man använda en applikation som utnyttjade artificiell intelligens utan att nödvändigtvis uppmärksamma det. Ett exempel på en applikation som använder artificiell intelligens i bakgrunden är till exempel Google Maps. Detsamma gör även företag som Facebook, Microsoft och många andra. Även automatstyrning i bilar, olika smarta enheter, chattbotar och många av de appar vi använder i vardagen utnyttjar artificiell intelligens i sin funktion.

Artificiell intelligens avser informationsteknik som kan kombinera information och fatta beslut som kan betraktas som intelligenta. Genom artificiell intelligens kan olika tekniska system uppfatta sin omgivning på ett mångsidigt sätt, bearbeta sina observationer mycket snabbt och lösa problem som de ställs inför. Ett intelligent system tolkar inte bara de mottagna uppgifterna, utan lär sig av den observerade informationen och använder sin inlärning för att uppnå de fastställda målen och uppgifterna. Inlärningen sker enligt de förutbestämda kommandon som människan har matat in.

Artificiell intelligens används på bred basis inom bland annat industri, marknadsföring, tjänstesektorn, design, spel, appar, trafik, medicin och finanssektorn. Utvecklingen av artificiell intelligens strävar efter en smidigare vardag när enheternas användbarhet förbättras och effektiviseras.

Även om artificiell intelligens ses som en lösning för att uppnå en smidigare vardag finns det också många hotbilder och risker för felaktig information. En ansvarsfull utveckling och användning av artificiell intelligens är därför viktig. Artificiell intelligens ersätter inte mångsidigheten i mänskligt tänkande, kreativitet eller förmågan att uppleva och känna igen känslor.

Ett förutseende och människocentrerat samhälle

Omaperhe.fi, omahelpperi.fi och Tarmoa-palvelu är exempel på nationella, digitala utvecklingsprojekt som syftar till att stärka ett förutseende och människocentrerat samhälle. Målet med dessa nationella digitala tjänster är att tillhandahålla medborgarna information relaterad till en specifik livssituation, och göra lämpliga förslag till tjänster för den enskilda individen. I stället för att individen måste söka efter olika tjänster i en mängd databaser, erbjuds de tjänster som är relevanta i den aktuella livssituationen som ett färdigt tjänstepaket. Artificiell intelligens används för att ta fram och skapa tjänsteförslaget.

I det här fallet används tjänstedatabasen (PTV). Tjänstedatabasen är en nationellt centraliserad databas där kommuner, välfärdsområden, staten, privata- och tredje sektorn samt församlingar beskriver sina tjänster och servicekanaler på ett människocentrerat sätt. Tjänstedatabasens innehåll består av öppen data, vilket innebär att den är tillgänglig överallt, såsom på webbplatser, i chattbotar och i karttjänster.

Församlingen spelar en betydande roll som upprätthållare och stöd för människors välbefinnande i olika livssituationer. Det är därför viktigt att församlingens verksamhet syns i olika digitala tjänstepaket. Om församlingen inte har beskrivit sina tjänster och sin service i tjänstedatabasen kan en hänvisning till församlingens tjänster naturligtvis inte ske. Om beskrivningen har gjorts kan informationen om församlingen och vad den erbjuder användas i otaliga digitala tjänster.

Att ta i bruk tjänstedatabasen är enkelt för församlingarna. Kyrkostyrelsen har skapat grundbeskrivningar för de vanligaste tjänsterna och församlingen kan använda dessa grundbeskrivningar när de matar in information om sina tjänster och servicekanaler i tjänstedatabasen.

En förutseende och människocentrerad församling

Kyrkans styrka ligger i kvalitativa och stressfria möten samt förmågan att möjliggöra möten människor emellan. I församlingarna stöds människors relationer till sig själva, till andra, till Gud och till skapelsen. Ofta beröms kyrkans arbetare särskilt för att de skapar kravlösa och kvalitativa möten människor emellan.

I de nationella och digitala utvecklingsprojekten strävar man efter att bygga ett mänskligt samhälle där människans välbefinnande står i fokus. För kyrkan är denna strävan en självklar del i dess intention att skapa gemenskap och mänskliga möten. Digitala tjänster och artificiell intelligens kan därför hjälpa människor att få information om kyrkans verksamhet både snabbare och enklare än tidigare. Information som dessutom är anpassad till deras livssituation och behov.

“Mitt i entusiasmen är det dock viktigt att komma ihåg både ansvar och öppenhet vid användningen av data. En ansvarsfull, nationell digital utveckling tar tid, och resultaten är inte nödvändigtvis lika glamorösa som i kommersiella appar.”

Den digitala utvecklingen går framåt med stora steg, och även i församlingarna har det funnits ett intresse för att använda olika program och appar som utnyttjar artificiell intelligens. Mitt i entusiasmen är det dock viktigt att komma ihåg både ansvar och öppenhet vid användningen av data. En ansvarsfull, nationell digital utveckling tar tid, och resultaten är inte nödvändigtvis lika glamorösa som i kommersiella appar. I stället bör kyrkan överväga ansvarsfrågan och de etiska aspekterna samtidigt som syftet med den data man samlat bör kommuniceras tydligt. Men eftersom nationella, digitala utvecklingsprojekt använder tjänstedatabasen i sin utveckling av olika tjänster till medborgarna så ger den de församlingar som har matat in uppgifter om sina tjänster en möjlighet att få ökad synlighet.

Man bör dock komma ihåg att digitala appar och tjänster är bara verktyg, inte ett självändamål. Det är viktigt att behålla kärnan i församlingens verksamhet. Församlingarna bör därför forma sin verksamhet så att olika människor kan ansluta sig till gemenskapen på ett sätt som är typiskt för dem själva. Digitala tjänster hjälper församlingens arbetare att fundera över hur de kan interagera bättre med människor i deras vardag. Svarar vår församlingsverksamhet mot de behov och intressen som människor på församlingens område har? Hur kan vi tydligare och mera förståeligt kommunicera tjänster och verksamhet som intresserar människor?


Länk till tjänstedatabasen för den som vill bekanta sig med uppgifterna i den: : Servicedatalager | Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (dvv.fi)


Föregående
Föregående

Den benådades plåga – Lagerqvists Barabbas

Nästa
Nästa

Kyrkan på julturné bland finländare och finlandsättlingar Sydamerika