Guide till DET STRATEGISKA KONFIRMANDARBETET

Guide till DET STRATEGISKA KONFIRMANDARBETET

Fredrik Beverhjelm

Verbum 2023, 144 s

Konfirmandarbetet är som att lägga ett tvåtusenbitarspussel – spännande och utmanande

Så säger Fredrik Beverhjelm. Du kanske känner igen namnet. Det är han som tillsammans med Rickard Bonnevier gav ut den turkosgröna Bibeln riktad till ungdomar. För den insatsen fick de Publishingpriset 2011. Samma år blev de också utsedda till Årets förnyare i Svenska kyrkan.

Fredrik Beverhjelm har lång erfarenhet av arbete med konfirmander och ungdomar och arbetar nu som stiftsadjunkt för lärande och undervisning i Lunds stift.

Beverhjelm har gett ut flera böcker om och för konfirmandarbetet, bland annat 15 oväntade bibeltexter, som du kan läsa en recension om i Nyckeln. År 2021 gav han ut Guide till KONFIRMANDBIBELN 3.0 och senaste år den nu aktuella Guide till DET STRATEGISKA KONFIRMANDARBETET.

I och med att Beverhjelm naturligtvis utgår från Riktlinjerna för Svenska kyrkans konfirmandarbete och inte Ev.luth.kyrkan i Finlands motsvarande, Ett stort under – Plan för konfirmandarbetet 2017 är det bra om läsaren känner till att situationen inom konfirmandarbetet i Sverige är annorlunda än här i Finland och att vissa begrepp som används för planer på olika nivåer inte är exakt de samma som vi använder här i Finland.

Trots det här ger Guide till DET STRATEGISKA KONFIRMANDARBETET praktiska och konkreta förslag på hur man kan arbeta fram en plan för konfirmandarbetet.

Hans huvudtankar (som för övrigt har mycket gemensamt med Stigen- tänket) kan sammanfattas i de tre punkter som finns på bokens bakpärm:

  • Reflektera utifrån de stora frågorna - som gudsbild, kunskaps- och bibelsyn

  • Jobba med omvärldsspaning – i vilken värld lever konfirmanderna idag?

  • Medvetet ta konkreta beslut om allt ifrån musik och gruppstorlek till hur rummen bör möbleras.

Först när detta är gjort går det att se den stora bilden, skriva planen och sätta mål.


Boken lämpar sig bäst för diskussion i ett konfirmandteam eller arbetslag. I alla kapitel finns frågor både för samtal och reflexion. De fyra huvudavsnitten är: Grundhållningar och tankar, Omvärld och närvärld, Konkretisera och Pussla ihop det framtida arbetet.

Med Fredrik Beverhjelms ord:

Låt processen vara lustfylld.

Låt den vara påhittig och modig.

Låt den få ta tid.

Låt den förstå det som varit och ha en blick mot såväl nuet som framtiden.

Allt för att evangeliet ska hitta goda former i mötet med konfirmanden.


Helena Salenius

Föregående
Föregående

Jesus älskar smala tjejer

Nästa
Nästa

Leva med ovisshet – samtal om existentiell hälsa