Nyckeln kommer, Nyckeln går, Nyckeln gör sin webbdebut

Text: Stefan Myrskog

År 1968 blev tidningen Nyckeln en fortsättning på det som tidigare var Söndagsskolbladet, en ledartidning för söndagsskollärarna i Borgå stift. Det första numret av Söndagsskolbladet utkom redan 1889, så Nyckeln har en lång historia att falla tillbaka på.

Söndagsskolan var vid den tiden, och en god bit in på 1900-talet, tillsammans med skriftskolan den verksamhet för barn och unga som Finlands evangelisk-lutherska kyrka erbjöd. Småningom skulle detta förändras och arbetet bland barn och unga kom att breddas på många olika sätt. Något som möjliggjorde detta var de anställda barn- och ungdomsledare, med ansvar för arbetet bland kyrkans yngre medlemmar som församlingarna efter hand kunde anställa. Utbildningen av kyrkans svenskspråkiga ungdomsledare inleddes år 1946 på Lärkkulla i Karis, och samma år på finska i Järvenpää. Men det är en annan historia.

I slutet av 1960-talet var tiden mogen för något nytt och pärmen till Nyckeln nr 1 1968 informerar följaktligen att Nyckeln är en tidskrift för barn- och ungdomsledare i Borgå stift.

Förändringen var inte heller då någon enkel sak och ekonomin var som så ofta en utmaning som skulle lösas. En hel del vånda fanns bakom beslutet att satsa på något nytt. Innehållsmässigt ändrades också en hel del. I Söndagsskolbladet 3/1967 skrev söndagsskolpastorn Jan-Erik Lindqvist: ”den nya tidningen kommer att innehålla mycket mer än tidigare. Förutom textutredningar blir det nu också material och tips för junior- och ungdomsledarna. Dessutom artiklar av olika slag…” Så gick tongångarna i slutet av 1960-talet.

Fortsatt utveckling

Tiderna förändras och samma koncept fungerar inte hur länge som helst. Sedan 1968 har Nyckeln genomgått olika skeden och repertoaren har utvidgats.

I och med att webben blev allmän egendom och fylldes av allehanda material försvann ledarmaterialet alltmer och i stället fylldes Nyckeln av fördjupande artiklar om aktuella frågor i kyrkan och samhället. En viktig aspekt i den utvecklingen var att stärka identiteten hos de anställda och utmana till nytänkande, reflektion och utvecklande av församlingsarbetet. Så småningom kom även de förtroendevalda att bli en viktig målgrupp.

“Och nu är då ett nytt steg taget och Nyckeln befinner sig på webben.”

Och nu är då ett nytt steg taget och Nyckeln befinner sig på webben. Målgruppen är långt densamma, församlingens anställda och förtroendevalda. Men vi tycker själva att Nyckeln gott kan läsas också av andra som är intresserade av frågor som är aktuella i kyrka och samhälle. Tillsammans med Kyrkans central för det svenska arbetet och Fontana Media är församlingarna med och satsar en summa för att göra detta möjligt utan prenumerationsavgift. Det tackar vi för! Hoppas du vill vara med på vår fortsatta resa!

Föregående
Föregående

Sämre inlärningsresultat ger orsak till reflektion