Rysslands bysantinska rötter, del 2

Foto: Wikipedia

Text: Hedvig Långbacka

År 988 är Östroms huvudstad Konstantinopel den största och rikaste staden i Europa. Handelsvägarna från öst till väst och nord till syd möts här och i skydd av de bastanta stadsmurarna byts varor och tjänster och rikedomar samlas. Det har byggts och byggs ståtliga kyrkor och palats, här begås gudstjänster som överväldigar besökare med sin skönhet, och klädprakten är stor. Vilken krigisk grupp skulle nu inte vilja erövra en stad full av oerhörda rikedomar och en sofistikerad kultur? Många försöker, få lyckas ta sig innanför stadens imponerande murar med våld.

Men kommer man i fredliga avsikter och för att bedriva handel är man välkommen.

Kyivriket expanderar

Bronsstatyföreställande krigare och en gammal karta av Kyivriket i bakgrunden.

Till dem som först försöker med våld hör ruserna, vikingar och vikingaättlingar som kommit till den av khazarerna styrda staden Kyiv på 850-talet. De kom längs floden Dnipro för att öppna nya handelsvägar söderut och grundade ett rike tillsammans med khazarerna och med slaviska stammar. Efter ett misslyckat försök att erövra Konstantinopel lugnade de ner sig och började i stället föra mycket lukrativ handel med bysantinarna. 911 sluts ett avtal mellan Oleg, khagan av Kievriket, och Leon IV, kejsare av Bysans. Handeln med slavar, bivax och pälsverk som skeppas nerför floden och över Svarta havet blomstrar.

988 bestämmer sig khagan Vladimir för att konvertera till kristendomen. En omvändelse (som formellt skall gälla hela hans folk) har många fördelar - rikets status bland andra kristna stater höjs, de lukrativa handelsförbindelserna säkras. Med kristendomen kommer ett skriftspråk, kyrkoslaviska, och alla fördelar ett sådant har för en statsbildning. Från Konstantinopel kommer präster med långa traditioner och stor teologisk kunskap; den ortodoxa kyrkans liturgi och dess ikoner skänker glans åt riket.  Och så får Vladimir kejsarens syster till hustru och det är en rejäl statushöjare! 

“Från Bysans kommer lärda präster och munkar, skickliga arkitekter och begåvade konstnärer för att se till att det nya kristna riket skall förstå att utöva sin religion på rätt sätt.”

Från Bysans kommer lärda präster och munkar, skickliga arkitekter och begåvade konstnärer för att se till att det nya kristna riket skall förstå att utöva sin religion på rätt sätt. Vladimir och hans efterkommande bygger kyrkor och kloster. I staden Kyiv byggs en av de vackraste kyrkorna, Den heliga vishetens (Sveti Sofia) som tävlar i skönhet med helgedomen med samma namn i Konstantinopel. I Kyiv och i staden Chernihiv finns teologiska skolor där man inte ställer sig avvisande till teologisk och intellektuell debatt. De ledande i Kiev-riket, eller Rus' ser också fördelarna med en centraliserad lagstiftning. 

På 1100-talet har Kievriket expanderat så att fursten ofta residerar i staden Vladimir, hundratals kilometer i nordost, en stad som vuxit sig allt större och där en fantastisk kyrka har byggts.

Kreml börjar växa till sig

1240 förändras situationen radikalt. Mongolerna under sin ledare Djingis khan har varit i fartfylld och aggressiv rörelse från Mongoliet västerut och lägger under sig väldiga områden. Till Kievriket kommer de 1240 och det tidigare mäktiga furstendömet får det svårt i många avseenden. Men mongolerna lägger sig inte i de erövrade folkens religiösa angelägenheter, så den ortodoxa kyrkan fortsatte att verka ganska ostört.

På 1340-talet börjar en liten by som byggts kring en gammal fästning, Kreml, tvåhundra kilometer väster om Vladimir, småningom växa till sig, tack vare gott samarbete med de mongoliska härskarna. Som alla imperier faller också mongolernas sönder och fältet blir fritt för till exempel härskaren i den lilla byn att ta sig titeln furste och sätta igång med att skapa ett rike. Fursten av Moskva, Ivan I är en företagsam herre som snabbt utvidgar sitt område och som dras till de stora städerna i väster, Kyiv, Novgorod, Chernihiv. Det tar ett bra tag, men till slut är de här gamla städerna, fulla av gamla bysantinska traditioner, i moskoviternas händer.

Vad som sedan händer får enorma konsekvenser för hela världen. Det berättar vi om i seriens tredje och sista del om två veckor!



Föregående
Föregående

Rysslands bysantinska rötter, del 3

Nästa
Nästa

Rysslands bysantinska rötter