Cykelbudet

Anders Teglund

Cykelbudet

Teg publishing 2021, 374 s

När pandemin drog över världen och allt stängdes ner drabbades många hårt. Kulturarbetaren Anders Teglund var en av dem. Alla konserter, spelningar och kulturkvällar han skulle ha medverkat i ställdes in. För att sysselsätta sig tar han jobb som cykelbud.

Buden räknas som privatföretagare. De måste själva skaffa sitt fordon oavsett om det är cykel, moped eller bil. De står själva för alla kostnader om cykeln, mopeden eller bilen går sönder eller stjäls. Samtidigt betyder ett fordon på reparation eller en stulen cykel inkomstbortfall. Flera bud berättar om ett flertal cykelstölder eller demoleringar av cykeln. Ibland har det hänt under tiden de hämtat mat inne på en restaurang eller levererat den till en kund. Någon berättar om hur han rammats av en argsint bilist så att han cyklat omkull skadat axeln ordentligt men ändå fortsatt på trasig cykel i ursinnigt tempo för att kunna leverera maten inom utsatt tid till en kund. För att inte bli svartlistad. Något som kan hända om man är för ”långsam”.

Alla beställningar, all kommunikation med Foodora (det företag Teglund tar anställning vid) sker via en app på telefonen. En app och ett otal (rätt) knapptryckningar kan ge utdelning i form av beställningar eller kommunikation med kontoret. Om de är sjuka och inte kan arbeta krävs en omständlig sjukanmälan via en app. Denna anmälan ska göras före klockan tio varje morgon under hela sjuktiden. Då kan en sjukersättning betalas ut. Annars inte. Ett bud kan svartlistas och få färre pass om hen påpekar brister i villkoren eller något så enkelt som att det saknas personalrum. Ett annat bud som försöker få i gång facklig verksamhet hamnar likaså på svarta listan.

Anders Teglund trampar uppför backarna i Göteborg, susar ner för dem, möter ilskna bilister. Han trampar omkring i snöstorm och iskyla i hetta och på dåligt upplysta smågator. Han möter stressad restaurangpersonal och kunder i bara kalsongerna. Han möter kolleger från alla delar av världen, många nyanlända i Sverige. De försöker kämpa sig upp till den lön som krävs för att resten av familjen skall kunna komma till Sverige för att de vill fly ett land med förföljelse, tortyr och dödsstraff för dem som tänker annorlunda än de politiska och religiösa makthavarna. Allt de önskar är att ge sina barn en trygg uppväxt med möjlighet till skolgång och utbildning.

Mötena med kollegerna får Teglund att börja nära en tanke att skildra villkoren för cykelbuden. För han inser rätt fort att villkoren är väldigt olika för en tillfälligt arbetslös kulturarbetare med åtminstone några besparingar och ett cykelbud som saknar besparingar, språkkunskaper och nätverk. Visst hittar han likheter och kan känna kollegial samhörighet. Men gapet mellan verkligheterna är enormt.

I Cykelbudet skildrar Teglund sitt arbete som cykelbud under ett drygt år. Skildringen handlar om den grupp som under lång tid står utanför den vanliga arbetsmarknaden. Den handlar också om den genomcyniska ekonomin som vi stöder och matar då vi beställer mat som levereras till våra dörrar. Hur ofta funderar vi över cykelbudens arbets- och anställningsvillkor? Vilka fackliga rättigheter har de? Har de några alls? Hur ser deras arbetsdag ut? Vad blir timlönen för en lång dag i alla slags väder?

Cykelbudet är ett viktigt inlägg i diskussionen i ett samhälle som blir alltmer polariserat. Boken är tankeväckande och stark just för att den skildrar en verklighet som vi som arbetar i kyrkan också mår bra av att känna till. Det kommer att sticka till i mitt samvete nästa gång jag beställer hem pizza. Kanske jag borde fråga budet hur arbetsvillkoren ser ut.

Maria Sten


Föregående
Föregående

Stå ut med de andra - En bok om kärlek och enhet

Nästa
Nästa

”När skönheten kom till byn…”