Praying for Armageddon – en politisk triller om tidens slut
Dokumentärfilmen Praying for Armageddon (I väntan på Harmagedon) granskar relationen mellan religion och utrikespolitik i USA. Närmare bestämt handlar det om en del inflytelserika kristna gruppers syn på Mellanöstern och deras stöd till staten Israel. Filmen är regisserad av Tonje Hessen Schei och visar hur föreställningar om världens undergång och Jesu återkomst får politiska följder – också på det globala planet.
Vi bekantar oss först med ett militant motorcykelgäng som undervisas av en självutnämnd predikant. Man dubbar riddare och förbereder sig för den sista striden. Dessförinnan delar man ut matkassar och leksaker till fattiga familjer för att sedan resa till Israel och visa sitt stöd. Så träffar vi ledarna för två megakyrkor som samlar troende till stöd för staten Israel. Tv-pastorn Robert Jeffreys låter sig snällt intervjuas medan pastor John Hagee vägrar träffa journalister. I stället låter han sina ordningsmän ovänligt och bestämt leda ut filmteamet från konferensen The Christian Coalition for Israel då den dåvarande vicepresidenten Mike Pence håller tal. I Capitolium möter vi kongressmannen som inför tv-kameran helt öppet berättar hur hans bibeltolkning styr hans politiska åsikter och handlingar.
Gemensamt för alla dessa är att de tolkar Bibelns mångtydiga profetior, främst ur Daniels bok och Uppenbarelseboken, på ett bokstavligt sätt. Filmen håller ändå ett sakligt grepp och låter företrädarna för dessa uppfattningar tala för sig själva, vilket är minst lika avslöjande som många kritiska röster utifrån.
En av de kritiska rösterna från det kristna fältet som intervjuas är Frank Schaeffer. Han är son till Francis Schaeffer som var teolog, författare och en inflytelserik gestalt inom den kristna högern på 1970-talet. Frank Schaeffer har numera tagit avstånd från de läror han växte upp med. Han betraktar den här typen av evangelikal nationalism som direkt farlig och ett hot mot demokratin, inte minst i och med att vissa troende aktivt arbetar för att påskynda uppfyllelsen av de bibliska profetiorna om tidens slut.
Här hittar vi också filmens mest oroande aspekt när teologiska övertygelser och amerikansk utrikespolitik kring Israel och Mellanöstern flätas samman. Intervjuer med politiska aktörer, lobbyister och religionsledare avslöjar hur apokalyptiska föreställningar påverkar konkreta politiska åtgärder och beslut. Man menar att dessa beslut är nödvändiga för att de bibliska profetiorna om slutstriden vid Harmagedon och Jesus återkomst ska kunna gå i uppfyllelse. Lägg till hur detta kan inverka på fredsprocessen i Mellanöstern då vissa grupper aktivt motarbetar fredsinitiativen, eftersom fred inte överensstämmer med deras eskatologiska tidslinje.
Filmteamet åker också till Israel och visar hur det kristna stödet för landet kan se ut i praktiken. Av de miljontals dollar som rullar in från kristna i USA hamnar en hel del hos den israeliska bosättarrörelsen som strävar efter att ta över landområden och byggnader från palestinierna på Västbanken. Palestinska olivodlare och judiska mänskorättsaktivister trakasseras och hotas av bosättare som självsäkert konstaterar att de en dag kommer att ta över deras hus. Ett klipp visar också när detta sker.
Dokumentären förfaller inte till förenklingar, hån eller karikatyrer. I stället strävar filmskaparna efter att förstå hur dessa övertygelser fungerar inifrån rörelserna. Filmen ger också utrymme för kristna som gör en alternativ läsning av de bibliska texterna och har en annan hållning till Israel-Palestina - konflikten. Praying for Armageddon är ett viktigt, om än skrämmande, bidrag i diskussionen om religionens roll i den globala politiken, något som alltför sällan ryms med i sekulära analyser och rapporteringar. Filmen kan ses på Yle Arenan fram till 1.5.2028.
Jani Edström