Rörelser – hur lätt det kan gå fel
Snart kommer kristallarken! Bild: Mimmo Hildén ©Iris Film
Filmen Rörelser baserar sig på verkliga, länge tabubelagda händelser i Tornedalen på 1930-talet. I händelsernas centrum står Rakel och hennes man Teodor, som var med i den väckelserörelse som fick namnet Korpelarörelsen efter dess förgrundsgestalt. När Korpela ger sig av börjar Teodor få budskap av Gud och blir en alltmer hängiven ledare. Teodors ledarskap kommer att bli mer och mer extremt och Rakel får allt svårare att acceptera rörelsens tolkningar och verksamhet. Det här går inte utan både inre och yttre kamp, för hon vill ju följa Guds vilja.
Filmen visar hur de mest utsatta kan bli de mest hängivna och hur fel det kan gå när man får religiös makt utan att ha resurser att hantera den. Då riskerar makten att spåra ur och bli missbruk och då kan den goda avsikten få de mest fatala följder. I filmen anar man en god avsikt hos Rakel och Teodor då de ville hjälpa de fattiga i Tornedalen, som förtrycktes av staten eftersom de inte fick tala sitt eget språk, meänkieli.
Rakel visar att det är tillåtet och hälsosamt att ställa sig frågande till sådant som man upplever att inte kommer från Gud. Hennes förmåga att använda sitt av Gud givna sunda förnuft och hålla huvudet kallt blir till slut hennes och flera andras räddning.
Rakel spelas förtjänstfullt av Jessica Grabowsky och Teodor av Jakob Öhrman. Bland skådespelarna finns också Hannu-Pekka Björkman, Alma Pöysti och Sampo Sarkola.
Filmen är inspirerad av Bengt Pohjanens roman Dagning röd från 1988. Jon Blåhed, som själv är uppvuxen i Tornedalen, där filmen utspelar sig, står för både manus och regi. Filmen hade världspremiär den 5.2 2025 och är den första långfilmen på meänkieli.
Filmen är sevärd och tankeväckande. Den behandlar frågor som är aktuella än i dag.
Maria Sten och Helena Salenius